Nasi Kerabu



Nasi Kerabu adalah hidangan tradisional Melayu yang berasal dari Negeri Kelantan. Penggunaan bunga telang dalam pembuatan Nasi Kerabu menghasilkan nasi yang berwarna biru. Ciri khas Nasi Kerabu terletak pada gabungan rasa yang kompleks, termasuk pedas, masam dan harum. Hidangan ini sering dinikmati pada waktu sarapan pagi atau makan tengah hari dan sering kali dihidangkan pada majlis-majlis khas atau perayaan.

Senarai Penuh Bahan-Bahan :
Sumber : smartcooking.my dan Che Kam

1/2 sudu kecil Garam
Bahan-Bahan A: Dikisar
4 tangkai Cili kering, dipotong, dibuang biji dan direbus
2 biji Bawang besar
2 ulas Bawang putih
1 inci Halia
1 batang Serai
Sambal Kelapa :
1 ekor Ikan kembung
1 keping Asam keping
1 inci Halia, dihiris
100 g Kelapa parut
2 biji Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1 batang Serai
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula
Sambal Cili :
4 biji Cili merah, dipotong dan dibuang biji
3 ulas Bawang putih
1 sudu besar Cuka
2 sudu kecil Gula

Cara Pembuatan :





Post a Comment

0 Comments