Gulai Asam Rong



Gulai Asam Rong merupakan sebuah juadah yang berasal dari Negeri Pahang. Hidangan ini merupakan sejenis gulai (kari) yang berasaskan asam (asam jawa/tamarind) yang memberi rasa masam pada kuahnya. Hidangan ini biasanya dinikmati bersama nasi putih dan disajikan ketika majlis perayaan atau makan tengah hari khas di Pahang.

Senarai Penuh Bahan-Bahan :
Sumber : Felda Lembah Klau dan Izzaty Ahmad

BAHAN-BAHAN :

1 Senduk Asam Rong Atau Secukupnya
1 Ekor Ikan Sungai ,Anggaran 1.5kg
1 Inci Kunyit Hidup
Daun Kesum
20 Biji Cili Api
Secekak Pucuk Paku /Terung
Keledek
Garam Secukup Rasa
Jering,Petai
Air Secukupnya

Cara Pembuatan :



Post a Comment

0 Comments