Laksa Penang adalah hidangan mi berkuah yang berasal dari Pulau Pinang. Hidangan ini terkenal di beberapa tempat seperti Singapura, Selatan Thailand dan Indonesia. Berbeza dengan Laksa Sarawak, Laksa Penang dikenali dengan kuahnya yang masam dan pedas, serta penggunaan bahan yang unik. Rasa masam, pedas dan sedikit manis yang seimbang menjadikan Laksa Penang makanan kesukaan rakyat di negara ini.
Senarai Penuh Bahan-Bahan :
sumber : Che Nom
Bahan-bahan untuk direbus:
1 kg ikan kembung
5 keping asam keping
air secukupnya
Bahan-bahan kisar (A):
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
cili padi, buang tangkai
25 biji cili kering, buang biji dan rebus
Bahan-bahan kisar (B):
isi ikan kembung
air rebusan ikan kembung
asam keping dari rebusan ikan
Bahan-bahan kisar (C):
isi ikan sardin tin, dari 1 tin kecil
sedikit air
Bahan-bahan kisar (D):
tulang ikan kembung
sedikit air
Bahan-bahan kisar (E):
1/2 biji nenas
sedikit air
Bahan-bahan untuk sediakan kuah:
1/2 liter air
bahan-bahan kisar A,B,C,D,E (seperti di atas)
1/2 mangkuk air asam jawa
1-2 kuntum bunga kantan, belah 4
1 ikat daun kesum
seketul belacan bakar, agak-agak sebesar ibu jari
2 sudu besar petis
garam secukup rasa
1 ketul kecil gula melaka, secukup rasa
Bahan-bahan untuk laksa:
1 pek laksa kering
air secukupnya
Bahan-bahan untuk condiment/ taburan atas laksa penang:
daun salad
daun selom
timun
bawang besar
cili padi
cili merah
limau nipis
nenas
telur rebus
Cara Pembuatan :
0 Comments