Laksa Sarawak adalah salah satu makanan tradisional yang popular berasal dari negeri Sarawak di pulau Borneo. Ia merupakan sejenis mi berkuah yang kaya dengan rasa. Walaupun Laksa ini berasal dari Sarawak, orang dari semenanjung juga menggemarinya.
Senarai Penuh Bahan-bahan :
Sumber : Serapi.my & NURA
Bahan – bahan untuk kuah Laksa Sarawak :
2 belah dada ayam/isi ayam
200 gram pes laksa Sarawak
250 gram udang
2 liter air
300 ml santan
2 btg serai
1 kiub ayam
Garam secukup rasa
Bahan – bahan untuk mee :
1 pek vermiccelli
Air secukupnya
Bahan-bahan hiasan laksa Sarawak:
Ayam yg telah direbus air tadi disiat – siat.
Udang.
Telur dadar dipotong nipis.
Taugeh dicelur.
Daun ketumbar.
Limau.
Sambal belacan.
Cara Pembuatan :
0 Comments