Serunding/Serondeng/Serundeng adalah hidangan tradisional Melayu yang berasal dari Kelantan Darul Naim. Makanan ini sering dijadikan lauk atau tambahan dalam pelbagai hidangan. Serunding terkenal dengan rasa yang kaya dan berlemak, hasil daripada campuran rempah ratus yang pelbagai, dan cara penyediaan yang memerlukan masa dan kesabaran. Hidangan ini popular di majlis-majlis perayaan seperti Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Keunikan Serunding terletak pada proses memasaknya yang memerlukan teknik khusus untuk menghasilkan tekstur dan rasa yang sempurna, menjadikannya sebagai salah satu makanan yang disukai ramai dalam masakan Melayu.
Contoh Jenis Serunding : Serunding Daging
Senarai Penuh Bahan-Bahan :
Sumber : rasa.my & Zawiah Yahya
1 kg daging batang pinang
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
1 kg santan
Gula merah dan garam secukupnya
Sepeket kerisik
Secawan air asam jawa
Bahan A:
Bahan A :
½ kg bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
Bahan B:
Bahan B :
2 genggam jintan manis
2 genggam ketumbar
Cara Pembuatan :
0 Comments