Nasi Dagang


Nasi Dagang adalah hidangan tradisional yang terkenal di Pantai Timur Malaysia, khususnya di Negeri Terengganu, Kelantan sejauh pesisir Kedah, Pahang dan Johor. Hidangan ini juga boleh didapati di kawasan selatan Thailand termasuklah Pattani, Yala dan Narathiwat, serta Kepulauan Riau seperti Tanjung Pinang, Natuna dan Anambas di negara Indonesia. Terdapat beberapa jenis Nasi Dagang. Misalnya, Nasi Dagang Kelantan, Nasi Dagang Terengganu, Nasi Dagang Kepulauan Riau dan Anambas. Hidagan ini mencerminkan kekayaan budaya dan tradisi kulinari masyarakat Melayu di Pantai Timur Malaysia.

Senarai Penuh Bahan-Bahan :
Sumber : Che Nom

4 cawan /800g beras wangi
1 cawan /200g beras pulut
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 1/2 sudu besar halba
2 inci halia
3 biji bawang merah kecil
3-4 sudu kecil garam
2 sudu besar gula

Cara Pembuatan :





Post a Comment

0 Comments